Fabrikanten van rubber- en kunststofproducten hebben steeds meer moeite om aan voldoende basismateriaal te komen. Vanwege de crisis hebben veel leveranciers net iets te enthousiast hun productiecapaciteit gesaneerd, zo concludeert de Federatie Nederlandse Rubber- en KunststofindustrieiNRK in een persbericht.

Volgens de NRK zijn levertijden van 10 tot 16 weken geen uitzondering meer. De prijzen dreigen het komende half jaar zelfs verder op te lopen dan het recordniveau van 2008, vlak voordat de crisis uitbrak.

 

Het betreft zowat alle ‘goedkope’ kunststoffen die in bulk worden geproduceerd. De NRK spreekt van ‘ernstige’ tekorten aan PS, HIPS, PP, PE, PVC, EPDM, ABS, PBT en nylon-66. Ook aan additieven zoals titaandioxide en andere kleurpigmenten, vlamvertragers en initiatoren zou gebrek zijn. De rubberindustrie kampt met tekorten aan grondstoffen als SBR, BR en IR.

 

De reden is volgens de NRK dat tijdens de crisis, toen de vraag naar kunststoffen kelderde, met name in Europa veel productie-installaties zijn stilgelegd. Kennelijk zijn die niet meer opnieuw opgestart toen de vraag opnieuw aantrok.

 

Het persbericht gaat niet in op de vraag waarom dat niet gebeurde, maar vermoedelijk zaten er heel wat oude, kleine installaties bij die allang aan vervanging toe waren. Het eigenlijke probleem is dus dat die

vervanging niet op tijd is gebouwd.

 

Datzelfde geldt volgens de NRK trouwens ook voor sommige installaties die nog wél draaien, maar onderhoudsintensief en storingsgevoelig zijn. Gevolg is dat de bestelde kunststoffen nóg later worden geleverd, terwijl de leveranciers zich beroepen op ‘force majeure’ oftewel overmacht..

 

De NRK voorspelt dan ook dat kunststof- en rubberproducten de komende tijd alleen maar duurder zullen worden.

 

bron: NRK

Onderwerpen