Dow plant fabriek in Brazilië

Dow Chemical wil in Brazilië een fabriek neerzetten die per jaar 350.000 ton polyetheen maakt uit bio-ethanol. Daartoe gaan de Amerikanen een joint venture aan met Crystalsev, een van de grootste Braziliaanse ethanolproducenten.

De ethanol wordt gewonnen uit rietsuiker en vervolgens chemisch omgezet in etheen. Daaruit wordt weer lagedichtheidpolyetheen (LDPE, merknaam Dowlex) gemaakt, dat niet te onderscheiden is van polyetheen op aardoliebasis.

Voor de benodigde suikerrietplantages hebben Dow en Crystalsev enkele lapjes grasland op het oog, waar nu nog koeien grazen. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om er regenwoud voor te kappen.

De partners stellen dat ze op deze manier de CO2-uitstoot van de polyetheenproductie aanzienlijk kunnen verminderen. Ze hopen dat de Verenigde Naties het proces zullen erkennen als een ‘Clean Development Mechanism’ waarin bedrijven kunnen investeren om te compenseren voor hun CO2-uitstoot elders.

De vraag of de massale omzetting van voedingsmiddelen in plastic maatschappelijk verantwoord is, kan intussen nog een leuke discussie opleveren.

bron: Dow

Onderwerpen