Handvriendelijk alternatief voor water en zeep

Een ‘koud’ plasma ontdoet de huid snel, simpel en safe van MRSA en alle andere bacteriën. Ideaal voor gebruik in het ziekenhuis, zo stellen Gregor Morfill en collega’s (Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik, Garching, Duitsland). In het New Journal of Physics presenteerden ze zojuist het eerste prototype van een plasma-handenontsmetter.

Plasma’s worden beschouwd als een ‘vierde fase’ naast vast, vloeistof en gas. Ze bestaan uit een wolk van ionen. Vaak worden ze geassocieerd met extreem hoge temperaturen in een kernfusiereactor maar het is wel degelijk mogelijk om ‘koude’ plasma’s te maken door maar een heel klein deel van de aanwezige atomen te ioniseren.

Zulke ‘koude atmosferische plasma’s’worden al langer gebruikt om chirurgische instrumenten te ontsmetten. Volgens Morfill veroorzaken ze zeker 200 reacties tussen zuurstof, stikstof en waterdamp in de lucht, wat navenant veel verbindingen oplevert die dodelijk zijn voor bacteriën en virussen.

In principe kun je hiermee ook de huid ontsmetten zonder de huidcellen zelf te beschadigen. Voorwaarde is wel dat je het ionisatieproces goed in de hand hebt, en dat is waar ze in Garching intensief onderzoek naar hebben gedaan.

Het leverde een handontsmetter op met twee elektroden van 200 cm2. Ze bestaan uit een sandwich van een koperen plaatje, een teflon plaatje en een geaard stuk ijzergaas. Tussen de elektroden zit 4 cm ruimte, net genoeg om de handen in te steken.

Bij 18 kV, 12.5 kHz en 0.5Wcm−2 levert dit voldoende plasma op om binnen 12 seconden de hoeveelheid levende bacteriën, virussen en schimmels op de handen met een factor miljoen te verminderen. Met water en zeep moet je minstens 3 minuten schrobben voor hetzelfde resultaat.

In hetzelfde nummer van het New Journal of Physics worden ook proeven beschreven om met vergelijkbare plasma’s rechtstreeks opebn wonden te ontsmeten. De resultaten zouden bemoedigend zijn.

bron: Institute of Physics, BBC News

Onderwerpen