Brussel laat Britten meten met twee maten

De Britten mogen alsnog zelf kiezen of ze het metrische stelsel willen gebruiken of vast willen houden aan pounds, pints en miles. Dat heeft Europees commissaris Gunter Verheugen besloten.

Hiermee komt een einde aan een debat dat al speelt sinds 1965. Generaties schoolkinderen hebben sindsdien de loze belofte gekregen dat ze de laatsten zouden zijn die nog twee maatstelsels uit het hoofd moesten leren.

Tegenover de BBC heeft Verheugen toegegeven dat de verplichte afschaffing van de oude Britse eenheden de EU alleen maar impopulair maakt terwijl het er niet echt toe doet. Vanuit het bedrijfsleven heeft hij te namelijk horen gekregen dat men daar geen problemen met de bestaande maten heeft.

Oorspronkelijk hadden de Britten de oude maten binnen drie jaar moeten afschaffen. Het zou dan strafbaar zijn geworden om bier en melk per pint te verkopen, en zelfs om prijzen überhaupt per pound of ounce aan te geven.

Ook zouden alle verkeersborden moeten worden gewijzigd waar nu nog afstanden en maximumsnelheden op worden uitgedrukt in mijlen, al; dan niet per uur.

bron: BBC

Onderwerpen