Bizarre voedselbesmetting laat autoriteiten half jaar gissen

In de VS zijn twee merken pindakaas uit de handel gehaald. Ze blijken de oorzaak van minstens 290 gevallen van Salmonella-besmetting in 39 staten, zo heeft de Food and Drug Administration woensdag laten weten.

Vermoedelijk dateert het eerste ziektegeval al van augustus 2006. Sinds die tijd is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de eetgewoonten van de slachtoffers. Maar pindakaas ligt zo weinig voor de hand als besmettingsbron, dat er in het begin niet naar gevraagd werd. Het verband werd pas gelegd toen men ging werken met een absurd uitgebreide enquête, met 300 vragen.

Robert Tauxe, hoofd voedselvergiftiging van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), kan er met z’n verstand niet meer bij. “In vijf maanden tijd hebben we nu zeven grote uitbraken gehad, waarvan drie in voedsel dat nieuw voor ons was. Eerst botulisme in wortelsap, toen E. coli in de spinazie, en nu dit weer. Nature’s been throwing us curve balls.”

De besmette pindakaas blijkt te komen uit één fabriek van ConAgra Foods in de staat Georgia. De oorzaakvan de besmetting is nog niet achterhaald. Er is maar één eerder geval van salmonella in pindakaas bekend, tien jaar geleden in Australië. Toen bleek het pasteurisatieproces niet goed te werken omdat de pindakaas te dik was.

ConAgra heeft voorlopig de hele pindakaasproductie in de VS stilgelegd.

bron: USA Today

Onderwerpen