De nieuwste intelligente pil kan een monster nemen in de dunne darm en het ‘bevriezen’ totdat het wordt uitgepoept en geanalyseerd. Zo kunnen we misschien eindelijk te weten wat voor invloed voedingsmiddelen en probiotica nu écht hebben op de spijsvertering, meldt NIZO food research uit Ede in een persbericht.

De pil is een variant op de IntelliCap van Philips-spinoff Medimetrics. Het is een capsule, 26 mm lang en 11 mm dik, die je met enige moeite kunt doorslikken en die dan verder zelf zijn weg wel vindt in het spijsverteringskanaal. Oorspronkelijk is hij bedoeld om geneesmiddelen af te leveren in de darmen, maar voor NIZO is het ingebouwde pompje kennelijk in de achteruit gezet zodat het vloeistof aanzuigt. Hoe het ‘bevriezen’ precies verloopt valt uit de tekst niet op te maken, maar gezien het gebrek aan beschikbare ruimte zal het al wel een vorm van chemische stabilisatie zijn.

Na afloop wordt de proefpersoon geacht om de IntelliCap uit de wc-pot te vissen en op te sturen naar het lab van NIZO, waar de microbiologische samenstelling van de inhoud tot in detail kan worden onderzocht.

De bedenkers hopen zo een uniek inzicht te krijgen in het gebeuren in de dunne darm, waar 95 procent van alle voedingsstoffen wordt opgenomen en het immuunsysteem overuren maakt. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat veel kwalen samenhangen met afwijkingen in de bacteriepopulatie ter plekke. Maar tot nu toe kon je die populatie alleen bemonsteren met een hele lange sonde, wat van zichzelf al vervelend genoeg is om de spijsvertering volledig van slag te brengen.

De pil kan tevens worden gebruikt om de beweerde werking van yoghurtdrankjes en andere probiotica te bevestigen of te ontkrachten. In elk geval zullen we eindelijk zeker weten of dat spul iets doet of niet.

bron: NIZO food research.

Onderwerpen