Na jaren touwtrekken heeft een commissie van de Europese medicijnenautoriteit EMA eindelijk positief geadviseerd over Rhucin, het belangrijkste product van Pharming. Daarmee lijken de optimisten, die zijn blijven geloven in het Leidse biotechbedrijf, toch nog gelijk te krijgen.

De EMA moet het advies nog wel officieel overnemen, maar gewoonlijk is dit niet meer dan een formaliteit. Pharming verwacht dat det begin september rond is, en dat het geneesmiddel vanaf dat moment in alle 27 EU-lidstaten plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein op de markt mag worden gebracht.

 

Voor de Europese markt zal de naam overigens worden gewijzigd in Riconest, zo maakte Pharming tegelijkertijd bekend.

 

Riconest (voorheen Rhucin) is een eiwit dat dient om aanvallen van erfelijk angio-oedeem te onderdrukken. Deze aandoening kenmerkt zich door het plotseling opzwellen van zacht weefsel, wat levensbedreigend kan zijn wanneer de keel van de patiënt er door wordt dichtgeknepen. De aandoening komt bij 1 op de 30.000 mensen voor; de markt binnen Europa zou goed moeten zijn voor naar schatting 110 miljoen euro per jaar.

 

Pharming laat het eiwit aanmaken door genetisch gemodificeerde konijnen. Dat het werkt, staat buiten kijf. De EMA heeft echter heel lang getwijfeld aan de gevolgen wanneer je het middel gedurende langere tijd gebruikt. Vandaar dat de aanvraag eerder een paar keer werd afgewezen.

 

bron: Pharming

Onderwerpen