Een steenrijke Amerikaanse looft tweemaal een miljoen dollar uit voor de ontwikkeling van pH-sensoren waarmee de verzuring van de oceanen kan worden gevolgd. Eén miljoen is voor de beste goedkope sensor, het andere voor de nauwkeurigste die wat duurder mag zijn.

Tot nu toe is die verzuring alleen fragmentarisch te meten omdat bestaande pH-meters vaak weinig robuust zijn, ongeschikt zijn voor de hoge drukken die je op groterer diepte tegenkomt, en ook nog eens te duur zijn om er de hele oceaan mee vol te hangen.

De competitie wordt georganiseerd door de X Prize Foundation, die vooral bekend is van uitdagingen op het gebied van ruimtevaart. Geldschieter is Wendy Schmidt, de echtgenote van Google-topman Eric Schmidt die naar schatting ruim 8 miljard dollar waard is (en ondanks alle roddels nog steeds niet officieel van haar gescheiden).

De inschrijving voor de Wendy Schmidt Ocean Health X Prize opent op 1 januari 2014. De labtests van de sensoren beginnen in september, de proeven op volle zee in januari 2015. Uiterlijk in juli 2015 is de prijsuitreiking.

Tenzij er onvoldoende deelnemers zijn. De organisatie heeft de Genomics XPrize voor snelle en goedkope DNA-sequencing gecanceld omdat de industrie niet geïnteresseerd bleek in deelname - de technologie ging van zichzelf al zo hard vooruit dat men de doelstellingen ervoer als niet ambitieus genoeg.

bron: news@nature

Onderwerpen