Romeinen eerste slachtoffer, denkt archeoloog

Het Perzische leger heeft al in de derde eeuw na Christus gebruik gemaakt van chemische wapens, zo vermoedt de Engelse archeoloog Simon James. En Romeinse soldaten waren de eerste slachtoffers, zo poneerde hij tijdens het jaarlijkse congres van het Archaeological Institute of America.

James baseert zijn theorie op de vondst van de overblijfselen van zo’n twintig Romeinse soldaten bij de muren van de stad Dura, in het oosten van Syrië. Ze lagen in een lange, smalle tunnel en het lijkt uitgesloten dat ze zich daar met conventionele wapens hebben laten afslachten. “Zoiets zou bovenmenselijke gevechtskracht hebben vereist”, denkt James.

Hij vermoedt dat de Perzische aanvallers bezig waren om een tunnel onder de stad te graven teneinde binnen te komen of de verdedigingswerken te laten instorten. De Romeinse verdedigers zouden een ‘tegentunnel’ hebben gegraven teneinde de Perzen te onderscheppen.

Vervolgens zouden de Perzen de Romeinen letterlijk hebben uitgerookt door bitumen en zwavelkristallen aan te steken. “Ze waren bewusteloos binnen een paar seconden, en na een paar minuten dood.”

bron: BBC News

Onderwerpen