Per 1 september wordt chemicus Neldes Hovestad directeur van de locatie Terneuzen van Dow Chemical. Hij volgt Arnd Thomas op die vice president operations wordt bij Equate Petrochemical in Koeweit.

Hovestad promoveerde in 1999 aan de UU op carbosilaandendrimeren en werkt sindsdien bij Dow. Momenteel is hij verantwoordelijk voor de Dow-fabrieken in het Vlaamse Zwijndrecht en op twee locaties in Duitsland.

De Zilveren Vlam ging dit jaar naar Daan Vissers uit Geldrop. Vorig jaar rondde hij zijn opleiding als analist klinische chemie bij Summa Laboratorium in Eindhoven af met de ontwikkeling van de ‘PSA calculator’, een app die bloedwaarden van (mogelijke) prostaatkankerpatiënten vergelijkt en omrekent. Die waarden blijken mede afhankelijk van het ziekenhuislab dat de analyse verricht, wat kan leiden tot foute conclusies over de ernst van de tumor. De Nederlandse vereniging van biomedisch laboratoriummedewerkers reikt de Vlam jaarlijks uit aan een pas afgestudeerde analist.

Op 81-jarige leeftijd heeft kankeronderzoeker Piet Borst definitief zijn lab gesloten. Van 1983 tot 1999 was Borst onderzoeksdirecteur van het NKI-AVL. Sindsdien was hij daar nog steeds staflid. In een afscheidsinterview in NRC, waarvoor hij 23 jaar columns schreef, bekende Borst dat hij ‘natuurlijk niet meer zo scherp is als twintig jaar geleden.’

En voor we het vergeten: de onlangs op 86-jarige leeftijd overleden spaghettiwesternacteur Bud Spencer schijnt ooit nog een blauwe maandag chemie te hebben gestudeerd. Carlo Pedersoli, zoals hij eigenlijk heette, moest stoppen toen zijn ouders naar Brazilië emigreerden, en pikte de draad nooit meer op. Vnandaar ook dat de films 'De vier vuisten vol reageerbuisjes' en 'Latexhandschoenen voor een paar vuisten' helaas nooit zijn verschenen.