DSM brengt haar wereldwijde activiteiten op het gebied van antibiotica onder in een 50/50 joint venture met de Sinochem Group. DSM levert daarbij de technologie, de fabrieken en ongeveer 2.000 personeelsleden, de Chinezen 210 miljoen euro. Het hoofdkantoor komt in Hong Kong, zo werd vrijdagochtend bekend.

De partners hebben elk hun eigen belang bij de samenwerking. Sinochem is zelfs voor Chinese begrippen een gigant. Maar tot nu toe zit het echter vooral in de petrochemie en de kunststoffen, en nauwelijks in de farmaceutica of de biotechologie. Net als DSM zo’n 15 jaar geleden, dus. Daar willen Sinochem en de Chinese overheid graag verandering in brengen.

 

Voor DSM zit de winst vooral in het feit dat China een belangrijke groeimarkt is voor geneesmiddelen in het algemeen en antibiotica in het bijzonder, terwijl de Westerse activiteiten van Anti-Infectives de laatste jaren geen overdreven florissant beeld lieten zien.

 

Wat daarbij meespeelt is het feit dat de DSM-antibiotica, zoals penicilline en cefalosporines (bèta-lactamen), behoren tot een oudere generatie die in het Westen minder vaak wordt voorgeschreven dan vroeger. Dit vanwege zorgen over resistentie. In China speelt dat probleem nog niet, zo liet DSM-topman Feike Sijbesma doorschemeren tijdens een vraaggesprek met Radio 1.

 

bron: DSM

Onderwerpen