Paracetamol helpt niet alleen tegen hoofdpijn maar ook tegen angst voor de dood en andere negatieve zielenroerselen. Dat menen Canadese onderzoekers te kunnen concluderen uit dubbelblind placebo-onderzoek.

Het doet vermoeden dat achter fysieke en psychische pijn vergelijkbare biochemische processen in de hersenen schuilgaan, en dat paracetamol op de een of andere manier de grootste gemene deler dempt. Waarbij moet worden aangetekend dat tot nu toe niemand precies snapt waarom paracetamol überhaupt werkt.

In het gerenommeerde tijdschrift Psychological Science beschrijven ze experimenten waarbij ze proefpersonen dwongen om na te denken over hun eigen dood, of over niet-levensbedreigende kiespijn. Vervolgens moesten die de hoogte van de borgsom bepalen voor een door de politie opgepakte prostituée.

Van tevoren kregen ze óf paracetamol (in Noord-Amerika beter bekend als acetaminophen, merknaam Tylenol) óf een suikerpil toegediend.

Resultaat: bij de kiespijngroep maakte de inhoud van de pil niets uit voor de hoogte van de borgsom. Maar de mensen die over de dood hadden nagedacht, legden gemiddeld een hogere borgsom op wanneer ze een suikerpil hadden geslikt - kennelijk moesten die zich even afreageren.

Eenzelfde effect werd geregistreerd als men de proefpersonen naar een surrealistische film van David Lynch liet kijken. Drie jaar geleden waren er trouwens al berichten dat paracetamol óók de pijn verzacht wanneer je vriendenkring je eruit knikkert.

Waarbij we maar weer even waarschuwen dat bij paracetamol het verschil tussen een werkzame en een levensbedreigende dosis bijzonder klein is. Al ben je nog zo wanhopig, nóóit meer slikken dan wat er op het doosje staat.

 

bron: University of British Columbia

Onderwerpen