Wil je een sensor voor zenuwgas ontwikkelen, zoek dan eerst in de catalogus van je favoriete chemicaliënboer. Taiwanese organici verzonnen zo een uiterst gevoelige,fluorescente fosgeendetector, melden ze in Analytical Chemistry.

Pradip Kundu en Kuo Chu Hwang maakten handig gebruik van de chemische reactiviteit van fosgeen. De carbonylgroep van dat molecuul kan reageren met twee elektronenrijke groepen tegelijk, zoals amines, alcoholen en carboxylzuren.

Zitten die twee groepen aan één en hetzelfde molecuul, dan komt de reactie met fosgeen neer op een ringsluiting. En aromaatringen willen nog wel eens zorgen voor fluorescentie.

De Taiwanezen visten zes veelbelovende moleculen uit de catalogus. Toen de bestelling binnen was, losten ze ze op in chloroform en leidden daar fosgeenhoudende lucht door. Alle zes gingen ze fluoresceren. De beste resultaten werden bereikt met (2E)-3-(2-aminofenyl)-propeenzuur. Dat lichtte bij een fosgeenconcentratie van één nanomol al zichtbaar blauw op, wat neerkomt op een gevoeligheid die zeker 160 maal beter is dan de beste commerciële fosgeensensor van dit moment.

De bedenkers geven wel toe dat ze voor een commerciële sensor iets beters zullen moeten verzinnen dan het doorleiden van grote hoeveelheden lucht, al was het alleen maar omdat je reagentia op die manier veel te snel verdampen.

bron: C&EN

Onderwerpen