Emeritus hoogleraar maakt rector magnificus uit voor kwakzalver

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft epidemioloog Lex Bouter, tevens rector magnificus van de Vrije Universiteit, voorgedragen voor de Meester Kackadorisprijs. Daarmee wordt hij bestempeld als kwakzalver.

Volgens Henk Timmerman, oud-hoogleraar aan de VU en lid van het verenigingsbestuur, is Bouter een ‘devil in disguise’. “Het gaat om een wetenschapper van naam. Daarom vinden we het ook zo erg. Als het om een flutman ging, zouden we ons er niet zo over opwinden.”, aldus Timmerman in een interview met Het Parool.


Eerder dit jaar publiceerde Bouter in het British Medical Journal een artikel over de relatie tussen acupunctuur en in vitro-fertilisatiebehandelingen. Uit een ‘review’ van eerdere publicaties concludeerde hij dat Chinese naaldkunst het succespercentage met 10% verhoogt.

Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij is acupunctuur “een bizarre geneeswijze, berustend op een atavistische theorie die op geen enkele wijze te rijmen valt met de huidige stand der biomedische wetenschap.” Het is al kwakzalverij om het serieus te nemen, laat stáán om er iets positiefs over te publiceren.

In Het Parool plaatst Timmerman Bouter zelfs op één lijn met “kwakzalvers die beweren dat botten kraken door chiropractors helpt tegen verschrikkelijke aandoeningen als autisme en schizofrenie.” “Nu kan een club die acupunctuur stimuleert op zijn website schrijven dat het onderzoek van Bouter staat als een huis. Ja, zeg ik dan, als een huis dat net onbewoonbaar verklaard is”, aldus de emeritus hoogleraar.

In een reactie laat de VU weten 'bjzonder verbaasd' te zijn over de nominatie. Bouter zou juist een krachtig pleitbezorger zijn van deugdelijk empirisch onderzoek. "De nominatie doet volstrekt geen recht aan zijn onomstreden wetenschappelijke reputatie en kwaliteiten."

Onder de genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs zijn verder verzekeraar Azivo, die een proef met ayurvedische medicijnen tegen diabetes ondersteunde, de NCRV vanwege het tv-programma Uitgedokterd, de uitgever van het populair-medische tijdschrift GezondNu, en de Vereniging van Artsen Automobilisten die verzekeringen aanbiedt die alternatieve geneeswijzen dekken. De prijsuitreiking is op 25 oktober.

bron: Het Parool, Vereniging tegen de Kwakzalverij

Onderwerpen