Benzineverbruik VS voor het eerst serieus aan banden

Amerikaanse autofabrikanten moeten het benzineverbruik van hun nieuwe personenautomodellen verplicht terugbrengen tot gemiddeld 39 mijl per gallon, oftewel 1 op 16,6. Voor lichte vrachtauto’s komt de lat op 30 mpg (1:12,8) te liggen, zo heeft president Barack Obama dinsdag aangekondigd. De maatregelen gaan in stappen in tussen 2012 en 2016.

De maatregel is zowel ingegeven door zorg voor het klimaat als door zorg om de afhankelijkheid van de VS van buitenlandse olie.

Volgens het Witte Huis zullen auto’s gemiddeld 1.300 dollar duurder worden maar verdien je dat in 3 jaar terug op de brandstofkosten. Sommige analisten denken echter dat het pijsverschil veel groter zal zijn.

Volgens de autoredactie van Associated Press zal het effect zijn dat vrijwel alle Amerikanen straks in kleinere auto’s rijden dan nu. Moeders zullen hun kinderschaar niet meer in een lompe SUV naar school brengen maar in iets kleiners met drie rijen stoelen - een Opel Zafira of zo. En ‘pickup trucks’ worden zó duur dat alleen loodgieters, timmerlieden en andere professionals er nog eentje kunnen betalen. Of niet.

Het persbureau citeert auto-expert Eric Fedewa, die stelt dat autofabrikanten al volop bezig zijn aan technologie die zuinige auto’s mogelijk maakt. Hij noemt directe brandstofinjectie, hogere compressie van het lucht/brandstofmengsel, airco’s die elektrisch worden aangedreven in plaats van rechtstreeks door de motor, en computergestuurde automatische versnellingsbakken met minstens zes versnellingen.

Bovendien wordt verwacht dat er veel meer elektrische auto’s zullen worden geproduceerd teneinde het gemiddelde verbruik van de hele showroom omlaag te krijgen. Temeer daar Obama heeft toegezegd dat volelektrische modellen en ‘plug-in hybrids’ bij het berekenen van dat gemiddelde extra tellen.

Volgens Tony Posawatz, die bij General Motors het ontwerpteam van de oplaadbare Chevrolet Volt leidt, zullen autofabrikanten de nieuwe ontwikkelingen iets sneller en agressiever moeten doorvoeren dan ze tot nu toe van plan waren.

En daarbij kunnen ze alleen maar hopen dat de oliepijs de komende tijd flink stijgt, want de ervaring wijst uit dat Amerikanen alleen bereid zijn om een zuinige auto te kopen wanneer ze de benzine voor hun SUV niet meer kunnen betalen.

bron: Associated Press

Onderwerpen