Vici- en Rubiconsubsidies toegekend

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 30 Vici-subsidies en 25 Rubiconsubsidies toegekend. Alles bij elkaar gaat het om ruim 39 miljoen euro.

De Vici-subsidies (maximaal 1.250.000 euro) zijn bedoeld voor zeer ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld. Met het geld moeten ze in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep opbouwen. NWO betaalt bijna zeventig procent, de universiteit of het instituut past de rest bij. Er waren dit jaar 166 belangstellenden waarvan er 66 de shortlist haalden.

De Rubicon-subsidies zijn bedoeld voor pas gepromoveerde, talentvolle Nederlandse onderzoekers die onderzoekservaring willen opdoen in het buitenland. Zij krijgen een onkostenvergoeding van maximaal 80.000 euro, voor een buitenlands verblijf van een half jaar tot twee jaar. Ook zijn er Rubiconsubsidies van maximaal 55.000 euro voor Nederlandse ondrzoeksinstituten. Zij kunnen voor dat geld een buitenlandse wetenschapper laten overkomen voor maximaal een jaar. In totaal schreven dit jaar 99 onderzoekers een onderzoeksvoorstel.

bron: NWO