DNA-fabrikanten kibbelen over antiterreurmaatregelen

Vijf fabrikanten van synthetisch DNA hebben een eigen set richtlijnen opgesteld die misbruik van hun producten voor terreurdoeleinden moet voorkomen. Die richtlijnen lijken sterk op de code die eerder werd ontwikkeld door de International Association of Synthetic Biology (IASB), maar van medewerking met die club wil het vijftal niets weten.

De vijf hebben zich verenigd in het International Gene Synthesis Consortium (IGSC). Samen claimen ze 80 procent van de markt voor synthetisch DNA in handen te hebben.

Op de website van die club is nog niets over de richtlijnen te vinden (de link naar het ‘Harmonized Screening Protocol ’ is nog niet functioneel) maar elders worden ze al uitgebreid besproken. Het komt er op neer dat elke bestelde DNA-sequentie wordt vergeleken met minstens twee databanken met sequenties van bekende pathogenen: één publieke databank en één van het consortium zelf. Ook worden de klanten zélf gescreend op legitimiteit.

In de IGSC-richtlijnen wordt niet gesproken over een mogelijke re-check van verdachte orders door een menselijke DNA-expert. In de IASB-code staat dat nadrukkelijk wél. Of hetIGSC ook plannen heeft voor een menselijke screening is onduidelijk; het lijkt er een beetje op dat men het te veel werk vindt en liever vertrouwt op het vermogen om het computerscreeningprotocol zó te verfijnen dat menselijke bemoeienis niet meer nodig is.

Overigens wordt verwacht dat de Amerikaanse overheid binnenkort met eigen screeningseisen komt. Hoe streng die worden, is een kwestie van afwachten.

bron: naturenews, GEN News

Onderwerpen