7 miljard schadevergoeding geëist voor ‘klinische tests’

De Nigeriaanse overheid eist 7 miljard dollar van farmagigant Pfizer. Het geld is bestemd voor de nabestaanden van kinderen, waarop Pfizer een experimenteel antibioticum tegen meningitis heeft uitgetest zonder officiële toestemming.

Al twee jaar geleden eiste de Nigeriaase deelstaat Kano een schadevergoeding van 2,7 miljard om dezelfde reden. Dat proces loopt nog.

Volgens Pfizer zijn de eisen onterecht omdat de proef op een medisch, wetenschappelijk en ethisch verantwoorde manier is uitgevoerd en de overheid volledig op de hoogte was. De ouders van de betrokken kinderen zouden mondeling toestemming hebben gegeven.

De tests hadden plaats in 1996, toen in Kano een meningitis-epidemie heerste. Het gebruikte antibioticum heet Trovan; in de VS is het inmiddels toegelaten, maar alleen voor volwassenen. Van de kinderen, die het ingespoten kregen, zouden er 200 zijn overleden. Anderen liepen er fysieke of mentale afwijkingen door op.

Een andere ‘bijwerking’ is dat het Afrikaanse wantrouwen tegen Westerse geneesmiddelen er alleen maar groter door is geworden. Zo heeft Kano al geweigerd om mee te doen aan een inentingsprogramma tegen polio, dat werd georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie.

bron: BBC News

Onderwerpen