Op internet zijn oplichters actief die zich speciaal richten op klimaatwetenschappers. Met uitnodigingen voor niet-bestaande congressen probeert men de beroepsgroep geld uit de zak te kloppen, waarschuwt de Britse omroep BBC.

Onduidelijk is hoeveel mensen er tot nu toe daadwerkelijk zijn ingetrapt.

Het bedrog komt er op neer dat wetenschappers een reiskostenvergoeding in het vooruitzicht wordt gesteld maar dat ze wél alvast 200 à 300 euro moeten betalen voor een kamerreservering in het hotel waar het congres wordt gehouden. Het hotel bestaat net zo min als het congres.

Om het geloofwaardig te maken worden bedrieglijk echte websites opgetuigd die voor het overgrote deel kopieën zijn van een site van een wél bestaand congres. Inclusief verslag van vorige congressen, en verwijzingen naar bestaande organisaties en bedrijven als sponsor. Voor de organisator wordt een geloofwaardig klinkende naam bedacht als ‘Global Warming Volunteer Group’ of ‘Climate Change Working Group’.

Zie bijvoorbeeld deze link (WAARSCHUWING: DIT IS DUS NEP!)

De locatie lijkt meestal Londen te zijn. Genoemd worden een ‘Crown London Hotel’ (op het adres zit een hotel van de Crowne Plaza-keten, en daar weten ze van niets) en een locatie in Noord-Londen waar in werkelijkheid een dierenwinkel zit.

Dat de oplichters zich specifiek op dit deelgebied van de wetenschap richten, is intussen wel opvallend. Zeg eens eerlijk: zou u als chemicus ooit ingaan op een uitnodiging van een u onbekende organisatie voor een congres waar u nog nooit van heeft gehoord?

bron: BBC News

Onderwerpen