Cyclohexanonoxim.

De Universiteit van Amsterdam heeft een recent octrooi op een katalysator verkocht aan DSM. De komende 5 jaar gaan bedrijf en universiteit samen de toepassingen verder uitwerken, zo blijkt uit een persbericht.

Hoeveel DSM er voor heeft betaald, is niet bekend gemaakt.

Wat voor katalysator het precies is staat ook niet in het persbericht. Maar wel dat hij is ontdekt door dr. Raveendran Shiju, universitair docent en onderzoeker bij de groep Heterogene Katalyse en Duurzame Chemie. En volgens de Europese octrooidatabase Espacenet heeft die tot nu toe maar één octrooi op zijn naam staan. WO2011095563 betreft een ‘ammoximatie-katalysator’ die een carbonylverbinding omzet in een oxim.

Waarmee ook meteen de interesse van DSM is verklaard: cyclohexanonoxim vormt de basis voor caprolactam, waar je weer nylon-6 van kunt maken. Uiteraard kan de nieuwe katalysator zichzelf ook nuttig maken bij de productie van andere oxims, maar qua volume vallen die bij dat nylon volledig in het niet.

Dat Raveendran Shiju zo’n katalysator had ontdekt, kwam 2 jaar geleden al in het nieuws. Toen werd alleen gemeld dat hij veel beter presteert dan het nu gangbare proces, dat per kilo cyclohexanonoxim maar liefst 2,5 kg bijproducten genereert. En de katalysator is nog redelijk geprijsd ook.

De publicatie van het vorig jaar verleende octrooi maakt heel wat meer duidelijk. Het betreft een heterogene katalysator met als belangrijkste ingrediënt niobiumoxide (Nb2O5), of eventueel een oxide van een ander metaal uit groep 5 of 6 van het Periodiek Systeem. Hij laat cyclohexanon reageren met NH3 en H2O2, en niet met het nu nog gebruikelijke hydroxylamine. Een groot voordeel is dat de reactie in water kan verlopen, zodat je geen organisch oplosmiddel meer nodig hebt.

Gadi Rothenberg, leider van Shiju’s groep, is enthousiast: “Het gebeurt zelden dat een wetenschappelijke ontdekking leidt tot een echte verandering in een industrieel proces. Samen met DSM kunnen we deze vinding nu op grote schaal verder ontwikkelen en testen.”

bron: UvA

Onderwerpen