Voor het eerst in meer dan 40 jaar komt een nieuw middel tegen tuberculose op de markt. De Amerikaanse FDA heeft de verkoop van bedaquiline vrijgegeven, met de boodschap dat je het risico van hartritmestoornissen maar voor lief moet nemen als je van je tbc af wilt komen.

In Europa loopt de toelatingsprocedure nog.

Bedaquiline oftewel (1R,2S)-1-(6-broom-2-methoxy-3-chinolyl)-4-dimethylamino-2-(1-naftyl)-1-fenyl-butan-2-ol is eind jaren 90 in België ontwikkeld door onderzoekers van Janssen Pharmaceutica. Het middel remt het ATP-synthetase-enzym van de tuberkelbacil die daardoor een probleem krijgt met zijn energievoorziening. In de VS wordt het verkocht onder de naam Sirturo.

De FDA heeft het middel versneld goedgekeurd vanwege het groeiende gebrek aan antibiotica die nog werkzaam zijn tegen tbc. Wereldwijd overlijden jaarlijks al 150.000 mensen aan multiresistente tbc-infecties, die niet of nauwelijks meer op bestaande medicijnen reageren.

Daarbij wodt dus maar voor lief genomen dat de klinische tests van Sirturo nog niet eens zijn afgerond. Dat het middel effectief is staat wel vast, maar ook is duidelijk dat gebruikers een verhoogd risico hebben om op onduidelijke wijze dood te gaan. Hartritmestoornissen zijn de duidelijkste bijwerking, maar mogelijk niet de enige.

Vandaar dat de bijsluiter nadrukkelijk vermeldt dat artsen Sirturo alleen moeten voorschrijven als het echt niet anders kan, en daarbij goed moeten uitkijken. Minstens één consumentengroep heeft al geroepen dat ze dat onverantwoord vindt, maar ja.

bron: Associated Press

Onderwerpen