FluMist-vaccin opgehemeld in klinische test

Het als neusspray toegediende vaccin FluMist beschermt kinderen van één jaar en ouder effectiever tegen griep dan een klassieke injectie. Dat blijkt uit een onderzoek van de St Louis University School of Medicine, dat is gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

FluMist wordt met een speciaal apparaatje de neus in geblazen. Het idee is dat het grieopvirus meestal ook via de neus binnenkomt, en dat je een betere immuunrespons krijgt als je hem juist dáár opwekt.

Het onderzoek, uitgevoerd in het griepseizoen 2004-2005, betrof 8.400 kinderen van 5 jaar of jonger. Van de met FluMist behandelde kinderen kreeg 3,9 toch nog griep. Bij kinderen die een vaccin kregen via een injectie, lag dat percentage echter op 8,6. Bovendien blijkt de FluMist-vaccinatie ook nog te werken tegen een virus dat een klein beetje is gemuteerd.

Alleen voor kinderen jonger dan één jaar blijkt vaccinatie veiliger. FluMist vergroot bij hen de kans op een ‘piepende’ ademhaling en lijkt de algemene weerstand te verkleinen. Voor oudere kinderen die al piepend ademhalen wordt de spray ook niet aanbevolen.

Het onderzoek is gesponsord door MedImmune, de producent van FluMist. Maar theoretisch zou dat bij een wetenschappelijke publicatie van dit niveau niet uit moeten maken.

bron: Scientific American

Onderwerpen