Op Tilburg en de Open Universiteit na behoren alle Nederlandse universiteiten tot de wereldwijde top-200. Alleen de VS en het Verenigd Koninkrijk doen het academisch gezien beter, zo blijkt uit de zojuist verschenen Times Higher Education-ranking.

Van de 12 Nederlandse Nederlandse universiteiten in de top-200 eindigt Utrecht het hoogst, op 68. Wageningen is tweede op 75, Leiden volgt op 79, de UvA op 92. Twente sluit de rij op nummer 200.

De ranking bevestigt tevens dat de ster van Harvard begint te verbleken. Dit jaar heeft die universiteit de eerste plaats moeten afstaan aan het California Institute of Technology (Caltech) in Pasadena. In de concurrerende QS-ranking raakte Harvard onlangs ook al de eerste plaats kwijt. Het kan natuurlijk ook aan verfijning van de meetmethodieken liggen; wat dat betreft valt op dat zowel Caltech als Cambridge erg sterk zijn in betavakken.

De jaarlijkse Times-ranking wordt tegenwoordig verzorgd door ThomsonReuters. Hij is gebaseerd op een groot aantal indicatoren waarbij de productie van publicaties en proefschriften, en de daarmee binnengehaalde citaties, relatief zwaar meetellen.

bron: Times Higher Education, NOS Journaal

Onderwerpen