De arbeidsproductiviteit van werknemers binnen de Nederlandse chemie bedraagt 2,69 maal die van hun Duitse collega’s en ruim zeven keer zo groot als in Portugal of Griekenland. Dat meldt vandaag de Volkskrant, op basis van cijfers van het Groningen Growth and Development Center.

Onder arbeidsproductiviteit wordt daarbij de toegevoegde waarde per gewerkt uur verstaan. Het verschil in toegevoegde waarde per persoon is wellicht kleiner omdat de gemiddelde Griek per jaar anderhalf maal zo veel uren blijkt te werken als de gemiddelde Nederlander, op papier in elk geval.

Waar het grote verschil door veroorzaakt wordt, staat er helaas niet bij. Over de hele economie gerekend is de Nederlandse arbeidsproductiviteit nauwelijks hoger dan de Duitse en maar 2,5 keer zo groot dan die van Griekenland of Portugal.

Het moet dus echt iets met een afwijkende manier van werken binnen de Nederlandse chemie te maken hebben. In het Volkskrant-artikel wordt onder meer geopperd dat de Nederlandse industrie het vooral van de export moet hebben en daardoor gedwongen wordt om efficiënt te zijn. Ook overheersen in Nederland de grote hightechbedrijven zoals Shell en Unilever, terwijl Griekenland vooral vol kleine low-tech familiebedrijfjes zit.

Of er klopt gewoon iets niet met de cijfers.

bron: Volkskrant

Onderwerpen