Emulsie doodt onderhuidse bacteriën

Tweedegraads brandwonden genezen sneller wanneer je ze behandelt met een ‘nano-emulsie’ van soja-olie, alcohol, water en oppervlakte-actieve stoffen. Eventuele onderhuidse bacteriegroei wordt afgeremd met een factor 1000 en het immuunsysteem wordt enigszns onderdrukt waardoor de kans op ontstekingen afneemt, zo vertelden onderzoekers van de universiteit van Michigan maandag tijdens een congres in San Francisco.

De oppervlakte-actieve stoffen vormen de werkzame componenten van de emulsie. Ze doden micro-organismen door hun celmembraan aan te tasten. Tevens blijken ze om onduidelijke redenen de werking van twee soorten cytokinen af te remmen, wat voorkomt dat ontstekingsreacties de door de verbranding veroorzaakte schade nog verergeren.

Doordat de emulsiedruppeltjes zo klein zijn (200-600 nm) kunnen ze gemakkelijker door de buitenste huidlagen heen dringen dan bestaande antimicrobiële crèmes. Menselijke huidcellen laten ze verder met rust.

Een spin-off genaamd NanoBio Corporation moet de nano-emulsies uiteindelijk gaan commerialiseren. Voorlopig zit men echternog in het stadium van de preklinische tests.

bron: University of Michigan

Onderwerpen