Voorlichters houden te weinig rekening met religie

Slechts 29,5 procent van de volwassen Amerikanen vindt nanotechnologie moreel acceptabel, zo blijkt uit een enquête. De rest gelooft kennelijk dat nanotechnologen voor God proberen te spelen en dus verkeerd bezig zijn, zo hebben onderzoekers van de universiteit van Wisconsin-Madison gemeld tijdens het jaarcongres van de American Association for the Advancement of Science in Boston.

In Europa bestaan veel minder bezwaren. Zo vindt 54,1 procent van de Britten nanotechnologie moreel acceptabel. In Duitsland is dat 62,7 procent en in Frankrijk 72,1 procent.

Hoogleraar life science-communicatiewetenschappen Dietram Scheufele vermoedt dat het komt doordat religie in de VS een veel belangrijkere rol speelt dan in Europa. Daarbij hebben de gelovigen de neiging om nanotechnologie, biotechnologie en stamcelonderzoek op één hoop te vegen als zondige pogingen om de mens te verbeteren.

Dat betekent dus ook dat het probleem niet zit in gebrekkige voorlichting. De gelovigen weten drommels goed waar het over gaat en zijn er juist dáárom tegen. Om ze dat uit hun hoofd te praten moet de wetenschap ánders voorlichten en beter beseffen tegen welke overtuigingen ze aanpraat.

bron: University of Wisconsin-Madison

Onderwerpen