Natuur en Milieu bindt strijd aan met antizweetsokken

De overheid moet “het rondstrooien van nanodeeltjes verbieden”. Producten met loslatende nanodeeltjes zouden niet meer moeten worden verkocht totdat wetenschappelijk vaststaat dat die deeltjes onschadelijk zijn, zo stelt de Stichting Natuur en Milieu.

“We zitten niet te wachten op een probleem waarvan de gevolgen vergelijkbaar kunnen zijn met die van asbest”, aldus algemeen directeur Mirjam de Rijk.

Volgens de stichting is de oproep geïnspireerd door een onderzoek van Arizona State University, dat vorige week werd gepresenteerd tijdens een congres van de American Chemical Society. Paul Westerhoff en Troy Benn keken naar sokken met nanozilverdeeltjes, die in de VS steeds vaker worden verkocht als wapen tegen voetengeur. Het idee is dat de nanodeeltjes bacteriën doden. Maar uit het onderzoek blijkt dat die deeltjes niet altijd bestand zijn tegen de wasmachine. Bij sommige merken zijn ze er na een paar wasbeurten al uit.

Of nanozilverdeeltjes echt schade toebrengen aan het milieu, is nog niet bekend. Alleen van zilverionen staat vast dat ze giftig zijn. De Amerikaanse onderzoekers suggereren alleen dat er meer onderzoek naar de giftigheid nodig is, en dat je wellicht de aanwezigheid van nanodeeltjes op het label zou moeten vermelden.

Natuur en Milieu stelt zich principiëler op. In een persbericht stelt de stichting dat “bacteriedodend nanozilver niet thuishoort in het milieu. Bacteriën houden ons water schoon en onze bodem vruchtbaar.”

Dat van dat label vinden ze wel een goed idee. “Zodat consumenten ervoor kunnen kiezen om deze te mijden”, aldus De Rijk.

bron: Natuur en Milieu, ACS

Onderwerpen