15.000 logo’s op een vierkante centimeter

Een Olympisch logo van 70 bij 60 micrometer is ideaal als reclameposter voor nanotechnologie. Op de website van Science laat Chad Mirkin (Northwestern University) deze week zien hoe je hem afdrukt.

Mirkins nieuwste techniek heet ‘polymer pen lithography’, afgekort PPL. Hij gebruikt arrays van maximaal 11 miljoen flexibele kunststof pennetjes. De penpunten zijn van nanometerformaat, maar de grootte van de afgedrukte punten hangt mede af van de kracht waarmee je ze op het oppervlak drukt. Daardoor kun je grote oppervlakken veel sneller opvullen dan wanneer je alleen een nano-pen tot je beschikking hebt.

In het logo bestaan bijvoorbeeld de letters en cijfers uit 20.000 puntjes van 90 nanometer diameter, terwijl het figuurtje er boven is opgebouwd uit 4000 puntjes van 600 nm. Als ‘inkt’ is 16-mercaptohexadecaanzuur gebruikt, op een gouden ondergrond.

Mirkin heeft PPL ook al gebruikt om geminiaturiseerde elektronische circuits te printen. Hij denkt dat je er tevensanalyse-arrays en labs-op-een-chip mee kunt maken.

bron: Northwestern University

Onderwerpen