Voeg nanogouddeeltjes toe aan een melkextract en je ziet direct aan de kleur of onverlaten de melk hebben versneden met melamine. Dat claimen onderzoekers uit Miami op de website van Applied Physics Letters.

Het zou de snelste en eenvoudigste melaminetest tot nu toe moeten zijn: binnen 15 minuten heb je uitsluitsel. De testmethoden die nu bij keuringsdiensten in gebruik zijn, kosten zó veel tijd dat kwaadwillende zuivelhandelaren ondanks alles toch telkens weer weg blijken te komen met melaminetoevoeging.

 

Gesuggereerd wordt dat je van tevoren alleen de caseïnefractie uit het monster hoeft te halen.Aan de resterende vloeistof voeg je vervolgens de nanodeeltjes toe. Wanneer er melamine in is opgelost, verandert de kleur binnen een paar minuten van rood naar blauw. Dat kun je spectrofotometrisch vaststellen, maar je kunt het ook gewoon met het blote oog zien.

 

Als extra bevestiging kun je vervolgens cyanuurzuur aan het monster toevoegen. Zoals bekend geeft melamine met cyanuurzuur (zelf een metaboliet van melamine) een neerslag. Dat is immers de reden dat je nieren er aan kapot gaan. In dit geval vertaalt de neerslag zich als een troebelheid, die ook weer visueel of spectrofotometrisch is vast te stellen.

 

De auteurs gaan nu werken aan een testkit die bruikbaar is voor leken ‘in het veld’.

 

bron: University of Miami, Kennislink

Onderwerpen