In Californië is een molecuul gevonden dat voorkomt dat ribosomen de aflezing van mRNA voortijdig afbreken. Zo kun je de ziekte van Duchenne onderdrukken, schrijven UCLA-onderzoekers in het tijdschrift Human Molecular Genetics.

Duchenne is een voorbeeld van een ziekte die wordt veroorzaakt door een simpele fout in het DNA. Het mRNA dat er van wordt afgeschreven, krijgt hierdoor een ‘nonsenscode’ mee. Het ribosoom, dat de code moet omzetten in een eiwit, komt niet voorbij dit punt. Resultaat: een ’half’ eiwit dat niet functioneert, of zelfs een stukje dat te kort is om als eiwit te herkennen.

Het idee is nu om een brug over die nonsenscode heen te slaan zodat het ribosoom de rest van de code ook afleest. Onduidelijk is wat er dan in de plaats komt van het ‘overgeslagen’ stukje code, maar in veel gevallen maakt dat niet zo veel uit.

In het geval van Duchenne heet het beschadigde eiwit dystrofine. In Californië hebben ze nu met een high-throughput-array 35.000 moleculen uitgetest in de hoop dat er iets tussen zat dat de gewenste brug zou slaan. Twee van die moleculen toonden enige potentie als ‘read through compound’, afgekort RTC. Welke het precies zijn houden de onderzoeker liever nog even geheim.

Vervolgens zijn die moleculen, werktitels RTC13 en RTC14, uitgeprobeerd in het spierweefsel van genetisch gemodificeerde muizen met Duchenne-symptomen. RTC14 deed niets maar RTC13 bleek tot een duidelijke verhoging van de dystrofineproductie te leiden.. Na een week of 5 bleken bovendien bij alle muizen de spieren beter te functioneren dan ze eerder deden.

De onderzoekers gaan nu uitproberen of het ook werkt wanneer je RTC13 oraal toedient in plaats dat je het in elke aangetaste spier moet injecteren. Zo ja, dan wordt het interessant om aan klinische tests te gaan denken.

 

bron: UCLA

Onderwerpen