De Universiteit Utrecht en de TU Eindhoven willen een university college voor bèta’s beginnen in Middelburg. Er zou onder meer een materiaalkunde-bachelor moeten worden aangeboden, suggereerde Hans van Duijn, oud-rector magnificus van de TU/e, zojuist in het lokale dagblad BN De Stem. In totaal mikt hij op 200 studenten per jaar.

Het Bèta College Zeeland zou het tweede Middelburgse college worden naast het University College Roosevelt, eveneens een dependance van de UU, dat wel wat bètavakken aanbiedt maar er zeker niet de nadruk op legt. Een complete universiteit heeft de provincie nog nooit gehad; de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen heet in het Nederlands gewoon Hogeschool Zeeland en is een hbo-opleiding.

Van Duijn is het businessplan aan het schrijven. Als hij snel 30 miljoen euro bij elkaar kan krijgen, hoopt hij al in september volgend jaar de eerste studenten te kunnen verwelkomen. Voorlopig zijn vier bacheloropleidingen gepland: werktuigbouwkunde, elektrotechniek, informatica en materiaalkunde.

Scheikunde staat nog niet in dit lijstje maar komt wel voor in Van Duijns opsomming van wat er speelt in de provincie Zeeland: ‘Denk aan precisielandbouw, waterzuivering, chemie, logistiek en elektrisch vissen.’

Voor de huisvesting denkt hij aan het kantoorpand van energiebedrijf Delta, dat zo groot is dat je zelfs ruimte voor studentenhuisvesting overhoudt. Probleem is wel dat Delta er zelf nog in zit en voorlopig niet van plan lijkt te verhuizen.

Voor het alternatief, het stadskantoor van de gemeente, geldt trouwens hetzelfde.

bron: BN De Stem, Cursor