5,6-methyleendioxy-2-aminoindaan, afgekort MDAI, dreigt de nieuwste ‘legal high’ binnen de partyscene te worden. Althans totdat de wetgeving ook dit stofje inhaalt, zo hebben onderzoekers van het Psychonaut Research Project in Londen verteld aan het Britse dagblad The Guardian.

Volgens de onderzoekers is MDIA de meest waarschijnlijke opvolger van mephedrone oftewel ‘miauw miauw’. Tot voor kort was die stof legaal verkrijgbaar als plantenvoeding. Begin dit jaar werd ineens duidelijk dat hij massaal als drug werd verkocht, en het duurde niet lang voordat de eerste sterfgevallen werden gemeld.

 

Sindsdien is mephedrone in veel landen in allerijl verboden. In Nederland, waar het gebruik sowieso heel beperkt lijkt te zijn gebleven, valt de stof sinds februari onder de Geneesmiddelenwet. En afgelopen weekend werd de stof ook verboden in Groot-Brittannië, het land waar verreweg de meeste gebruikers zitten.

 

The Guardian meldt nu dat verschillende online-mephedrone-aanbieders nu ineens MDAI aanprijzen als alternatief. Dit experimentele antidepressivum behoort chemisch gezien tot dezelfde familie als de amfetamine-achtige drugs MDA en MDMA oftewel xtc. Net als die stoffen maakt hij serotonine vrij in de hersenen. Het voordeel van de iets gewijzigde structuur zou moeten zijn dat MDAI niet neurotoxisch is.

 

De werking zou vergelijkbaar moeten zijn met die van xtc, zij het lang niet zo heftig. The Guardian citeert uit gebruikersforums waar wordt gesproken van een ‘therapeutic feeling’. Wikipedia weet er aan toe te voegen dat de stof bij proefdieren alleen lijkt te werken ná een eerdere gewenning aan xtc, maar dat zou voor de huidige partyscene niet zo’n probleem moeten zijn.

 

Of de overheid al plannen heeft om ook MDAI te verbieden, is nog niet bekend.

 

bron: The Guardian

Onderwerpen