Britse autoriteiten verbieden granaatappelsap-reclame

Een Britse producent van granaatappelsap mag niet meer adverteren met de claim dat je ‘met antioxidanten de dood kunt foppen’. Volgens de Advertising Standards Authority (ASA) is zoiets misleidende reclame.

Het bedrijf in kwestie, POM Wonderful, speelt de vermoorde onschuld. De claim zou zó overtrokken zijn dat je niet mag verwachten dat iemand hem serieus neemt. Zeker niet als je ziet wat voor illustratie er naast staat.

Bovendien, zo wordt gesteld, is de wetenschap het er over eens dat groenten en fruit eten gezond is. Dat gezonde wordt deels toegeschreven aan antioxidanten, en in granaatappels zitten nu eenmaal meer oxidanten dan in welk fruit dan ook.

Om dat te bewijzen heeft POM Wonderful naar eigen zeggen al bijna 30 miljoen dollar gestoken in universitair granaatappelonderzoek, hetgeen al 14 publicaties over klinische studies heeft opgeleverd.

De ASA heeft intussen 23 klachten gehad dat de claim misleidend is. Ze concludeert dat er wel degelijk wordt gesuggereerd dat granaatappelsap levensverlengend werkt. En dát is wetenschappelijk niet hard te maken.

bron: BBC, Daily Telegraph

Onderwerpen