Organon-medewerkers moeten wéér aan nieuwe naam wennen

De Amerikaanse farmagigant Merck neemt branchegenoot Schering-Plough over voor 41,1 miljard dollar. Het gaat om een vriendschappelijke transactie, zo hebben beide bedrijven maandagochtend meegedeeld. De afronding wordt verwacht in het vierde kwartaal.

Een Merck-woordvoerder laat weten dat beide bedrijven verwachten dat ze uiteindelijk 15 procent minder arbeidskrachten nodig zullen hebben. Op korte termijn zijn echter nog geen ontslagen te verwachten. Merck en Schering-Plough hebben elk ongeveer 55.000 mensen in dienst.


Schering-Plough nam eind 2007 het Nederlandse Organon over van AkzoNobel. De nieuwe combinatie zal Merck heten, dus de voormalige Organon-medewerkers moeten voor de tweede keer binnen twee jaar aan een nieuwe naam wennen.


De overname lijkt vooral ingegeven door de wens van Merck om meer nieuwe producten in de pijplijn te krijgen. Het bedrijf heeft veel last van aflopende octrooien en gebrek aan nieuwe kaskrakers. Ook is Schering-Plough veel internationaler: 70 procent van de omzet wordt buiten de VS gegenereerd.

De 41,1 miljard betekent een toeslag van 34 procent op de slotkoers van Schering-Plough van afgelopen vrijdag. De betaling geschiedt voor 44 procent in contanten en voor 56 procent in aandelen Merck. Dat betekent dat de huidige Schering-Plough-aandeelhouders een belang van 32 procent in de combinatie krijgen.

Merck-ceo Richard T. Clark krijgt de leiding over de combinatie. Zijn Schering-collega Fred Hassan blijft tot het eind van het jaar aan om te helpen bij de organisatie van de fusie.

bron: New York Times, Associated Press

Onderwerpen