Melkvet is het voedselingrediënt dat steerds meer westerlingen aan colitis en andere chronische darminfecties helpt. Je mest er namelijk de verkeerde darmbacteriën mee vet, blijkt uit een publicatie in Nature.

Volgens auteur Eugene Chang, van de University of Chicago, is het de eerste plausibele verklaring voor de toename van het aantal gevallen van ‘inflammatory bowel disease’ (IBD) in de westerse wereld.

Het komt er op neer dat die verzadigde melkvetten erg moeilijk afbreekbaar zijn. De lever moet er extra gal voor afscheiden, rijk aan taurine-geconjugeerde galzuren met een hoog gehalte aan organische zwavel. Laat zulke gal nu net het favoriete voedsel zijn van Bilophila wadsworthia, een zwavelreducerende darmbacterie die normaal gesproken zeldzaam is. Dankzij het gal-dieet wordt hij ineens nogal talrijk. En als je immuunsysteem er gevoelig voor is dan wordt het door die bacteriën geactiveerd en krijg je problemen.

Daar komt nog bij dat H2S en andere metabolieten van die gal het darmslijmvlies kunnen beschadigen, waardoor de immuuncellen het onderliggende weefsel gemakkelijker bereiken.

Óf dit allemaal gebeurt is een kwestie van erfelijke aanleg. Lang niet iedereen heeft een immuunsysteem dat zo heftig op B. wadsworthia reageert. Mogelijk is die afwijking weer ergens anders goed voor.

Dat mensen met darmproblemen vaak meer B. wadsworthia bevatten dan normaal, was al eerder waargenomen. Het verband met melkvet is echter helemaal nieuw.

Chang en collega’s kwamen er achter door allerlei verschillende diëten te voeren aan genetisch gemodificeerde muizen. Die muizen maken geen interleukine-10 aan, waardoor de rem op hun immuunrespons als het ware wegvalt. Een dieet met weinig of alleen onverzadigd vet bezorgde 20 procent van de proefdieren colitis. Met melkvet liep dat op tot 60 procent en ook nog in een veel ernstigere vorm.

Onderzoek van de darmflora van de dieren leerde dat bij de muizen die melkvet hadden gekregen, B. wadsworthia ongeveer 6 procent van het totaal uitmaakte. Bij de andere dieren was de soort nauwelijks detecteerbaar.

Het zou betekenen dat je IBD kunt voorkomen door mensen, die er aanleg voor hebben, levenslang op een melkvet-arm dieet te zetten. Chang ziet echter aankomen dat dat een lastig verhaal wordt. Hij is nu op zoek naar manieren om de verstoorde balans tussen gasteer en darmflora op andere manieren te herstellen, zonder dat daar een veranderde leefstijl voor nodig is.

bron: University of Chicago

Onderwerpen