Vlaamse onderzoekers hebben een RNA-sequentie op de korrel die alleen detecteerbaar is in melanomen. Die agressieve vorm van huidkanker lijkt er bovendien volledig van afhankelijk te zijn en dat opent perspectieven voor behandeling, blijkt uit een publicatie in Nature.

Verantwoordelijk voor de vorming van dit ‘long intergenic non-coding RNA’ (lincRNA) is een stuk DNA op chromosoom 3, dat bekend staat als SAMMSON. Tegenwoordig mag je zoiets een gen noemen ook al codeert het niet voor een eiwit.

Pieter Mestdagh (UGent), Jean-Christophe Marine (VIB/KU Leuven) en collega’s kwamen het op het spoor omdat het vlak naast het MITF-gen ligt, waarvan al bekend is dat een op de tien melanomen er extra kopieën van bezit. Inderdaad blijkt dat altijd samen te gaan met navenant veel SAMMSON-kopieën.

Maar de rol van SAMMSON is kennelijk belangrijker dan die van MITF. Tot verrassing van de Vlamingen blijkt het in meer dan 90% van alle melanomen lincRNA aan te maken, terwijl die expressie in gezonde cellen en in andere tumoren niet of nauwelijks aantoonbaar is.

Bovendien blijken die melanomen dermate afhankelijk van SAMMSON dat de publicatie spreekt van een verslaving. Zonder het gen groeien ze niet meer en sterven ze uiteindelijk af.

Dat lijkt iets te maken te hebben met de mitochondriën, die zorgen voor de energievoorziening van de cel. Hoe het komt dat die alleen in melanomen SAMMSON nodig hebben terwijl ze in alle andere celtypes zonder kunnen, is overigens nog totaal onduidelijk.

Hoe dan ook lijkt SAMMSON een prima biomarker om melanomen te onderscheiden van onschuldige moedervlekken. En SAMMSON-inhibitie zou wel eens een heel goede manier zou kunnen zijn om melanoomgroei te onderdrukken zonder veel bijwerkingen. De Vlamingen willen dat nu op korte termijn verder uitwerken.

bron: VIB