Chinese staatsmedia: verrijken veevoer is routine

Het toevoegen van melamine aan veevoer, teneinde het eiwitgehalte hoger te laten lijken, is vermoedelijk dagelijkse praktijk in China. Dat hebben verschillende Chinese kranten donderdag geschreven.

Volgens de staatskrant China Daily heeft de voedingsmiddelenindustrie stilletjes afgesproken om met z'n allen melamine bij te mengen teneinde de productiekosten te kunnen verlagen. Volgens de krant Nanfang Daily is het zelfs een 'publiek geheim' dat dat gebeurt.


Het blijft nog even bij vermoedens, niet gesteund door keiharde analyseresultaten. Maar dat de staatsmedia dit soort praktijken openlijk aan de kaak stellen, doet vermoeden dat het schandaal nu echt te ver is uitgedijd om nog in de doofpot te passen.

Dat er nog steeds melamine aan de beesten wordt gevoerd, werd al vermoed. Eerder deze maand is op verschillende plaatsen melamine aangetroffen in eieren. Het kan haast niet anders of die stof is er in terecht gekomen via het kippenvoer.

Eerder dit jaar bleek melamine op grote schaal te zijn toegevoegd aan koemelk, met als gevolg dat tienduizenden baby’s in het ziekenhuis belandden met nierbeschadigingen. Minstens vier van hen overleden. Wereldwijd moesten producten uit de schappen worden gehaald. Vorig jaar werd in de VS een slachting onder honden en katten aangericht doordat hun brokken waren bereid met melaminehoudende Chinese gluten.

bron: BBC News

Onderwerpen