Chinese politie meldt bestaan van illegale fabriekjes

In de Chinese provincie Hebei zijn 22 mensen opgepakt wegens illegale productie van melamine en introductie van het resultaat in de voedselketen. Ruim 220 kilo illegale melamine is in beslag genomen, meldt het staatspersbureau Xinhua.

Meer dan 800 agenten zouden hebben meegedaan aan invallen op 41 locaties rond de provinciehoofdstad Shijiazhuang.

Een van de arrestanten zou hebben toegegeven dat hij melamine door zijn melk was gaan mengen omdat het anders niet door de kwaliteitscontrole van de Sanlu-melkfabriek kwam. Melamine verhoogt het stikstofgehalte van de melk, en routine-analysemethoden schatten aan de hand van de stikstofconcentratie het eiwitgehalte af.

Volgens de politie zijn er ‘ondergrondse’ melaminefabriekjes actief die hun productie verkochten aan boeren en melkcoöperaties. Onduidelijk is hoe die fabriekjes te werk gaan om te kunnen concurreren tegen grootschalige, professionele melamineproductieprocessen. Het ligt echter voor de hand dat hun product niet al te zuiver is. En dat zou weer consistent zijn met berichten dat pure melamine niet zo gevaarlijk is en dat het alleen in combinatie met het verwante molecuul cyanuurzuur uitkristalliseert tot nierstenen.

bron: Xinhua, BBC News

Onderwerpen