Yara steekt 400 miljoen in nieuwe ureumfabriek

Kunstmestproducent Yara (voorheen Hydro Agri) gaat in Sluiskil (Zeeuws-Vlaanderen) de grootste ureumoplossingsfabriek ter wereld neerzetten.‘Ureum7’ moet twee bejaarde fabrieken overbodig maken, de CO2-uitstoot van het complex met 300.000 ton oper jaar verminderen en dan toch nog de productiecapaciteit in Sluiskil met de helft vergroten.

Het project is begroot op ruim 400 miljoen euro. Volgens Yara is het voor het eerst in tientallen jaren dat er in Sluiskil zo’n groot bedrag wordt geïnvesteerd.

De nieuwe fabriek wordt gebaseerd op het CO2-strippingproces van DSM-Stamicarbon. De bouw wordt toevertrouwd aan het Duitse Uhde, een dochter van ThyssenKrupp. De opstart staat gepland voor juni 2011.

Ureum wordt traditioneel vooral gebruikt als grondstof voor kunstmest. Een deel van het ureum uit Sluiskil zal echter worden verkocht als AdBlue-oplossing. Bij de nieuwste generatie vrachtauto’s wordt AdBlue in de uitlaat geïnjecteerd teneinde stikstofoxide in de rookgassen te neutraliseren via selectieve katalytische reductie (SCR). De stijgende vraag naar dit prduct is een belangrijke reden voor Yara om de investering in Ureum 7 door te zetten.

bron: Yara

Onderwerpen