Journalisten vissen in troebel water

Het drinkwater van minstens 41 miljoen Amerikanen bevat sporen van geneesmiddelen die er niet in horen. Dat meldt het persbureau Associated Press.

Enkele prominente volksvertegenwoordigers zijn zich rotgeschrokken en eisen hoorzittingen, en snelle actie van het milieuministerie EPA.

Het ‘PharmaWater’-onderzoek is uiteraard niets nieuws. Er duiken al een paar jaar onderzoeken op, die de aanwezigheid van antidepressiva, hormonen en antibiotica in het water melden. Die stoffen komen via het toilet in het afvalwater terecht, en de huidige afvalwaterzuiveringsinstallaties zijn niet in staat om ze er voor de volle 100 procent uit te halen.

De AP-journalisten hebben simpelweg al die onderzoeken naast elkaar gelegd, om vervolgens wat kritische vragen te stellen aan de betrokken waterleidingbedrijven. Schokkende uitkomst gegarandeerd.

Of de verontreinigingen kwaad kunnen is intussen onduidelijk. Het gaat om concentraties op ppb- of ppt-niveau. Waarschijnlijk zitten die stoffen al vele jaren in het drinkwater, en heeft niemand het ooit gemerkt omdat de analyse-apparatuur nog niet gevoelig genoeg was.

bron: Associated Press

Onderwerpen