Kwestie van blokkeren van vier genen tegelijk

Borstkankercellen delen zich niet meer en veroorzaken geen uitzaaiingen in de longen wanneer je vier genen tegelijk blokkeert met een cocktail van specifieke stoffen. In elk geval werkt het zo bij muizen, zo schrijven Amerikaanse onderzoekers in Nature.

Het zou tevens inhouden dat de mogelijkheid om uit te zaaien vanaf het begin in een tumor zit ingebakken. Tot nu toe nemen veel ondrzoekers aan dat het risico pas in een later stadium ontstaat.

Het gaat om de genen EREG, MMP1, MMP2 en COX2. De onderzoekers denken dat deze genen essentieel zijn voor zowel tumorgroei als metastase. Ze zorgen zowel voor de vorming van bloedvaten als voor het ontsnappen van tumorcellen via diezelfde kanalen.

Handig is dat twee van de drie geneesmiddelen, die nodig zijn om allevier de genen stil te leggen, allang zijn goedgekeurd als kankermedicijn. Alleen is kennelijk niemand ooit op het idee gekomen om ze tegelijk toe te dienen.

De onderzoekers hebben het uitgeprobeerd met muizen, die menselijke borstkankercellen geïnjecteerd kregen. De medicijnen bleken de gebruikelijke uitzaaiingen in de longen vrijwel helemaal te kunnen voorkomen. Gesproken wordt van een ‘dramatisch effect’.

De vraag blijft of het ook bij andere vormen van kanker werkt of dat je dan heel andere genen moet aanpakken.

bron: news@nature

Onderwerpen