Junkfood verhoogt kans op depressieve klachten

Mensen van middelbare leeftijd die veel ‘onbewerkt’voedsel eten, zoals fruit, groente en vis, lopen duidelijk minder kans op depressieve klachten dan mensen die vooral ‘bewerkt’ voedsel eten zoals gehakt, gefrituurde waren, vette zuivel en zoete toetjes. Dat stellen Franse en Britse onderzoekers in het British Journal of Psychiatry.

De onderzoekers hebben ooit de eetgewoonten van zo’n 3.500 Londense ambtenaren (gemiddeld 55,6 jaar oud) genoteerd en na 5 jaar gekeken hoeveel er depri waren geworden. Gecompenseerd voor factoren als geslacht, leeftijd, opleiding en rookgewoonten bleken mensen met een voorliefde voor groente en vis 26 procent minder vaak in de put te zitten dan mensen die deze gezonde kost niet lusten.

Omgekeerd werden de liefhebbers van separatorvlees met patat 58 procent vaker depressief dan mensen die nooit een hamburgertent van binnen zagen.

De onderzoekers sluiten intussen niet uit dat er factoren zijn die ze over het hoofd hebben gezien. Nu u het zegt: als u als 55-jarige ambtenaar aangewezen zou zijn op fastfood, zou u dan niet depri worden?

bron: BBC News

Onderwerpen