GlaxoSmithKline gaat toestemming vragen om een malariavaccin voor kleine kinderen op de markt te brengen. De prik werkt allesbehalve feilloos maar is véél beter dan niets, blijkt uit de jongste klinische testresultaten die zojuist zijn gepresenteerd op een congres in Durban, Zuid-Afrika.

Als alles goed gaat, zou het vaccin al in 2015 op de markt kunnen komen.

Het vaccin is primair bedoeld voor kinderen in Afrika maar de toestemming wordt aangevraagd bij de Europese medicijnautoriteit EMA. Als die een toelating aandurft is ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bereid om een positief advies in overweging te nemen, heeft die laatste club laten weten.

Het zogeheten RTS,S vaccin, dat wordt gemaakt in gistcellen, is de afgelopen tijd uitgeprobeerd op 15.500 kinderen in 7 Afrikaanse landen. Volgens de laatste cijfers vermindert het de kans op malaria bij zuigelingen met 27 procent en gaat bij baby’s van 5 tot 17 maanden de kans op malaria met 46 procent omlaag.

Dat lijkt niet veel, behalve als je weet dat malaria naar schatting 660.000 mensenlevens per jaar eist en dat dat grotendeels kinderen in Afrika zijn.

bron: GSK, Reuters, BBC

Onderwerpen