Mogelijke nieuwe manier om uitzaaiing kanker te voorkomen

Macrofagen uit het immuunsysteem blijken een sleutelrol te spelen bij de uitzaaiing van kanker. Door ze te blokkeren kun je die metastase wellicht voorkomen, zo suggereert Jeffrey Pollard (Albert Einstein College of Medicine, New York) in PLoS ONE.

De ontdekking is vooral verrassend omdat macrofagen deel uitmaken van het immuunsysteem en normaal gesproken juist tégen ziekte werken. Wel zijn er al eerder aanwijzingen gevonden dat macrofagen een rol spelen bij de uitgroei van een tumor tot het stadium waarop hij gaat uitzaaien.

Pollard en collega’s hebben nu proeven gedaan met muizen met borstkanker. Door te werken met kleurstoffen konden ze zien dat bepaalde macrofagen uitgezaaide tumorcellen helpen om zich elders in te nestelen, bijvoorbeeld in de longen, en daar tot een secundaire tumor uit te groeien.

Geef je de muizen een genetische of chemische behandeling waardoor deze groep macrofagen zich niet meer ontwikkelt, dan blijkt de borstkanker ook niet meer uit te zaaien. Pak je de macrofagen pas aan wanneer er al uitzaaiingen zijn, dan blijken die een heel stuk langzamer te groeien.

Wat nu precies de rol van de macrofagen is, heeft Pollard nog niet kunnen achterhalen.

bron: Albert Einstein College of Medicine

Onderwerpen