Maagzuur veroorzaakt géén brandwonden in de slokdarm. Maar het veroorzaakt wél een ontstekingsreactie die na een tijdje de slokdarmwand beschadigt, vermoeden onderzoekers uit Texas.

Hun publicatie in het Journal of the American Medical Association suggereert dat je mensen met chronische maagzuuroprispingen (refluxziekte, GERD) wellicht zou moeten behandelen met specifieke ontstekingsremmers.

Tot nu toe werd voetstoots aangenomen dat dat maagzuur wél chemische brandwonden veroorzaakt. Dat ligt ook voor de hand als je bedenkt dat het voornamelijk zoutzuur is met een pH van rond de 2. Vandaar dat men patiënten vooral protonpompremmers voorschrijft die die pH een beetje verhogen, zodat het zuur wat minder agressief wordt.

Voor het nu beschreven onderzoek werden twaalf mannen, die hiermee van een geïrriteerde slokdarm waren genezen, voor twee weken van de medicijnen af gehaald om te zien wat er gebeurde. Elf van de twaalf kregen inderdaad weer last van hun slokdarm. Maar de schade zag er helemaal niet uit als een chemische brandwond.

Proeven met muizen hadden trouwens ook al aangetoond dat de slokdarm pas na wekenlange blootstelling aan maagzuur geïrriteerd raakt, terwijl je van een brandwond verwacht dat je meteen schade ziet.

De Texanen weten het nog niet zeker, maar uit wat ze gezien hebben leiden ze af dat maagzuur wellicht de productie van cytokines stimuleert. Dat zijn signaaleiwitten die het immuunsysteem alarmeren. De resulterende ontstekingsreactie zou dan de schade aan de slokdarmwand veroorzaken, en niet het zuur zelf.

bron: UT Southwestern Medical Center