Indiaas conglomeraat doet bod op noodlijdende kunststoffabrikant

Reliance Industries, het grootste industrieconglomeraat in India, wil een meerderheidsbelang nemen in kunststoffenproducent LyondellBasell. Volgens ingewijden zou het gaan om maximaal 12 miljard dollar in contanten.

In een reactie laat LyondellBasell weten voorlopig geen ja en geen nee te zeggen.

Als het doorgaat wordt het de tweede grote Indiase overname in Nederland, na Corus. LyondellBasell heeft drie productelocaties in Nederland: in de Botlek, op de Maasvlakte en bij Moerdijk. Ook het hoofdkantoor zit officieel in Rotterdam, al zitten de échte bazen in de VS.
Het zou de redding kunnen betekenen voor LyondellBasell, dat in zware financiële problemen verkeert. Het concern ontstond in 2007 toen het Nederlandse Basell het Amerikaanse Lyondell overnam met geleend geld. Dat bracht een schuld met zich mee van 26 miljard dollar, wat zónder economische crisis al haast niet te dragen zou zijn geweest. De Amerikaanse activiteiten opereren sinds januari onder ‘chapter 11’, wat neerkomt op uitstel van betaling.

Reliance wordt geleid door Mukesh Ambani, de rijkste man van India. Belangrijke activiteiten zijn oliewinning, raffinage. petrochemie en textiel. De opmzet bedroeg vorig jaar 29 miljard dollar.

LyondellBasell is grotendeels eigendom van Access Industries, de holding van multimiljardair Len Blavatnik. Qua omzet is het veel groter dan Reliant: 51 miljard dollar in 2008.


bron: FD, New York Times


Onderwerpen