Aanstaande woensdag zal een Nederlandse Apache-gevechtshelikopter een testvlucht maken waarbij één van de motoren loopt op een biobrandstofmengsel. Volgens het ministerie van Defensie is dat een wereldprimeur.

Voor de proefvlucht wordt een mengsel gebruikt van 90% biobrandstof uit afgewerkte frituurolie en 10% olie die uit algen is gewonnen. Deze cocktail wordt weer gemengd met gewone ‘fossiele’ kerosine; de mengverhouding is helaas niet bekend gemaakt. Met het uiteindelijke mengsel wordt één van de twee turbines van de Apache gevoed; de andere loopt voor de zekerheid gewoon op fossiele brandstof.

 

Het is in elk geval de eerste keer dat een gevechtshelikopter op ‘ groene’ kerosine vliegt. Of het ook de allereerste helikopter in het algemeen is, is niet helemaal duidelijk. Verschillende media melden dat luchtvaartconcern EADS vorige week een helikopter op algenolie heeft laten vliegen tijdens de IFA-luchtvaartshow in Berlijn. Maar zelf stelt EADS dat het een Diamond Aircraft DA42 betrof, en dat is gewoon een vliegtuig.

 

De verwarring zal wel zijn ontstaan doordat EADS op diezelfde show een ambitieus ontwerp presenteerde voor een hybride helikopter, met dieselelektrische aandrijving en accu’s.

 

De Nederlandse testvlucht heeft overigens plaats vanaf de basis Gilze-Rijen, in Noord-Brabant. Minister Van Middelkoop en commandant der luchtstrijdkrachten Jansen komen persoonlijk kijken.

 

bron: De Telegraaf

Onderwerpen