Topman sneuvelt door leugentje-om-bestwil over privéleven

BP-topman Lord Browne of Madingley is dinsdag per direct opgestapt. Eerder die dag weigerde de rechter om een nogal pijnlijke publicatie over Brownes homoseksuele liefdesleven tegen te houden. Dit mede omdat Browne tegen die rechter bleek te hebben gelogen.

BBC-redacteur Robert Peston noemt het ‘a sad end to what was, until recently, a distinguished career’. Browne lag al onder vuur omdat onder zijn leiding teveel zou zijn bezuinigd op de veiligheid, met als gevolg een ontploffing in een raffinaderij in Texas die vijftien mensenlevens eiste.

John Browne heeft 41 jaar voor BP gewerkt. Hij zou eigenlijk in juli met pensioen gaan; zijn opvolger Tony Hayward stond al in de startblokken. Naar eigen zeggen stapt Browne nu op om het bedrijf niet in verlegenheid te brengen.

Het schandaal is veroorzaakt door de Canadese schandknaap Jeff Chevalier. Browne heeft inmiddels toegegeven dat ze vier jaar een relatie hebben gehad. Nadat de liefde was bekoeld stapte Chevalier naar Associated Newspapers, de uitgever van de tabloids Daily Mail en Mail on Sunday. Hij vertelde daar onder meer dat Browne oneigenlijk gebruik had gemaakt van BP-eigendommen.

Browne lichtte zijn eigen raad van bestuur in. Die onderzocht de beschuldigingen en concludeerde dat ze nergens op sloegen.

Maar tegelijk stapte hij naar de rechter om publicatie van Chevaliers memoires tegen te houden. Daar beging hij de fout om te vertellen dat hij Chevalier voor het eerst had ontmoet in een park in Londen. In werkelijkheid had hij het contact geregeld via een escortservice op internet. Bovendien maakte Browne Chevalier uit voor een aan alcohol en drugs verslaafde, instabiele leugenaar, hetgeen hij natuurlijk niet hard kon maken. Uiteindelijk kon de rechter toen niet anders meer dan de eis afwijzen.

Door zijn overhaaste vertrek loopt Browne minstens 3,5 miljoen pond aan pensioengeld mis, plus een optiepakket dat maximaal twaalf miljoen pond waard zou zijn geweest. “I don't give a damn about Lord Browne's sexuality but as a BP shareholder I consider a 12m pension obscene”, aldus een lezer van de BBC-website.

bron: BBC News, Reuters

Onderwerpen