De bouw van een grootschalige siliciumfabriek in Geleen gaat toch nog door. The Silicon Mine (TSM) heeft in Abu Dhabi een investeerder weten te vinden die het grootste deel van de benodigde 500 miljoen euro wil ophoesten. De bouw start nog dit jaar, zo meldt de website van NRC Handelsblad.

Volgens de oorspronkelijke plannen had de fabriek, die silicium-wafers voor zonnecellen moet gaan produceren, eind vorig jaar al klaar moeten zijn. Maar initiatiefnemer Gosse Boxhoorn (tevens bekend van zonnepanelenfabriek Solland Solar in Heerlen) kreeg de financiering niet rond.

 

Daarvoor heeft hij nu dus de Al Manhal International Group (AMIG) weten te strikken, een schatrijk fonds dat tot nu toe in Europa nauwelijks actief lijkt te zijn.

 

De siliciumfabriek komt op het bedrijventerrein Chemelot te staan. Vanaf 2012 moet hij 6.250 ton zuiver silicium per jaar gaan produceren, ongeveer 5 procent van de geschatte wereldmarkt. Hij biedt dan werk aan 400 mensen. In de toekomst is een uitbreiding van de productie tot 20.000 ton per jaar voorzien. De totale investering loopt dan op naar 1,2 miljard euro, de werkgelegenheid naar zo’n 1.000 fte’s.

 

Volgens een persbericht van de provincie Limburg heeft AMIG een memorandum of understanding getekend dat betrekking heeft op dat totaalbedrag van 1,2 miljard.

 

bron: NRC, Provincie Limburg

Onderwerpen