Fluorescente antilichamen verraden succesvolle conversie tot stamcel

Tot stamcel geherprogrammeerde huidcellen kun je onderscheiden van cellen waarbij het herprogrammeren niet is gelukt, door er geselecteerde antilichamen met een fluorescent label op af te sturen. Een verrassend simpele techniek, zo stelt Thorsten Schlaeger (Harvard Stem Cell Institute) op de website van Nature Biotechnology.

Schlaegers methode zou het herprogrammeren een stuk praktischer kunnen maken.

Dat je pluripotente stamcellen kunt maken van huidcellen (fibroblasten) werd een paar jaar geleden ontdekt. In principe hoef je daarvoor alleen maar een paar extra genen (meestal vier) te introduceren die eiwitten aanmaken, die de specialisatie tot huidcel ongedaan maken.

Probleem is alleen dat het in de praktijk maar met een heel klein percentage van de cellen echt goed lukt. En die cellen zijn onder de microscoop niet te onderscheiden van de niet of slechts gedeeltelijk hergeprogrammeerde cellen in hetzelfde petrischaaltje.

Schlaeger heeft nu bedacht dat je GFP-gelabelde antilichamen kunt toevoegen, die zich selectief binden aan bepaalde biomarkers die alleen op het oppervlak van een stamcel voorkomen. Op die manier kun je de successen onder de microscoop groen laten oplichten zonder dat je iets aan het DNA van de cellen zelf hoeft te doen.

Dankzij de labels kun je bovendien live volgen hoe het herprogrammeerproces vordert. Als de cel er mee klaar is en de extra geïntroduceerde genen weer stillegt, worden de biomarkers niet meer geproduceerd en dooft de fluorescentie uit.

bron: naturenews


Onderwerpen